BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 17, 2012

eh dah 8 bulan?

Salam semua pembaca sepi. (pembaca sepi maksudnyer xder orang yang bace. haha). Apa khabar semua? terkejut tengok tarikh last post bulan lepas. punyalah nk update tp asyik tertangguh-tangguh, akhirnyer beginilah jadinye. sobs...sebulan lebih weh xupdate. aduss. Makanya memang kerja bertangguh ni bukanlah sesuatu yg baik. uhhhuuu. Semua orang pun tau xbaik tp buat jugak

Tajuk entry pun iye-iye je. padahal memang dah tau 8 bulan. hehe. Alhamdulillah! selayaknya ditujukan syukur ini hanya buat Dia. Yang mencipta dengan sangat teliti. Aamin. Alhamdulillah minggu ni masuk 33weeks. Memang cepat je masa kan? dulu waktu awal2 morning sickness, ya rabbi rase lambat je masa berlalu T.T. yelar time tu kan xsihat. Makan xlalu je memanjang sampai turun 2kg (ceh, 2kg je pun :p) sekarang ni xpayah ckpla. kejap2 rase nk gi kedai beli makanan, kejap2 berangan makan, nak makan tu, nk makan ni. sedar2 dah bersila dpn makanan. eh?haha. Mmg betul, time preggy nafsu makan ni jd lain sikit. sbb tu klu yang dah beberapa kali pregnant tu, badan akan naik. beware semua wanita!!!!jengjengjeng.

Ok sambung balik berkenaan tajuk entry. hehe. sekarang ni alhamdulillah xde pape yg merisaukan cume start 8 bulan, gi shopping sikit je, kaki mule lah berbisa rasenyer. huhu...kadang2 xpegi shopping pun, masak sekejap je kat dapur dah mule kaki jd sengal2. tp tetap harus memasak, sebab nk makan! hehe. Dan actually masuk je 32 weeks dah start kene buat follow up kat klinik 2 minggu sekali. Allah izin, diriku ini ade masalah sikit. sikit je tapi kene buat check up jugak dekat hospital 2 minggu sekali start 32 weeks. Jadinyer setiap minggu daku akan menziarahi para2 nurse dan Dr di klinik dan hospital.... Oh baiknyer =.=' takpe lah inshaAllah ini yang terbaik. Moga2 semuanya baik2 je dan baby pun sihat. Aamin. "baby kene sihat tau, pastu senang keluar nnt ye? *tendang" :)

alamak perut lapar belum lunch. hehee..nk gi cari laksa jap. teringin dr minggu lepas.hihi. sayonara

Monday, November 12, 2012

Cempedak goreng (saya yang punya!)

Assalamualaikum semua!
sungguh ku gembira hari ini bila dapat makan makanan idaman lagi kegemaran.hehe
Alhamdulillah hujung minggu haritu sempatlar balik kampung sekejap mengutip buah.
aihhh, musim buah kan sekarang, ape lg terjah kebun ler kite ^^

hasil tangkapan memang banyak cuma xsempat nak ambik gambar. 
ada durian, rambutan, cempedak dan manggis.
huaaaa! Alhamdulillah mmg sedap!
cuma bagi wanita hamil ni xblh la nk telan banyak2 buah derian.sobssssss TT__TT
tu pun banyak kali mak sedara pesan begini : 'klu nak merasa kena tahan kat wad sampai bersalin, ha makan la byk2!' :( holoooooo, kt ni punya la gemor dgn buah derian. huhu
2, 3 ulas tu ok lar...tambah mak sedara. Tp masalahnyer sudah ku belasah durian2 itu berbiji-biji. haha. Nahas la minggu depan check-up.wuwuwu. Ampunkan daku. 

okelah sbnyer nk cerita yg pg tadi masak cempedak goreng! haha. hasil kutipan dr kampung hr tu. saje nk letak gambar. untuk tatapan di kemudian hari bile teringin. eh? silelah menjamu mata di bawah. hehe


 aduhh, mengiurkan. jom masak sekali lg! hehe



makan, makan dan makan :P

Monday, November 5, 2012

Sahibah pun buah hati juga ^_^




Sometimes you don't miss the person ,
you miss the memories you shared with them.

[KOBAR 2012]

Thursday, November 1, 2012

Weeks 26

Salam ya Salam (nasyid ikut rentak opick)
ewah bahagia nampak?

uih, tetiba je tajuk post minggu ke 26.
APAKAH???
hujan takde, ribut pun tiada ~.~
sabar semua sabar, hehe
sekarang rupenyer dah 26 minggu membawa "seseorang".
jengjengjeng.....

Hikayatnya bermula begini...................................................................
oh malas plak nak cerita. hehe
lain kali ade mase baru kite story2 yer.
sekarang langkau cerita ke episod 26 terus! hehe

Alkisah untuk episod semalam (xabis2 episod, ingat ko tengah buat drama ke???huk3)
Oklah ringkasnya semalam ke KKP (Klinik Kesihatan Putrajaya) lagi yang dekat Presint 9 tu untuk
follow up. Malas rase nak pegi tp sbb dah appoinment kene pegi jgk. Disebabkan follow up biasa je dan bukan untuk scan, so jadi kurang excited.hehe...

Satu sebab je yang excited, iaitu nak tau berat naik berape! haha... Dalam hati dah congak-congak, 
mengikut cara pemakanan sepanjang sebulan yang lepas berat akan naik sikit je. Paling banyak akan
naik pun maybe 1kg. Wuhhu! Bahagia terase dunia.

Sambung balik cerita, setelah bosan menunggu lama (sebab nurse yang selalu cek kene bagi talk kat bawah, adehhhh) akhirnya nomborku yang cantik ~2121~ pun naik dengan bangganya di paparan. huhu. Soalan macam biasa je tanya dannnnnnnnnnnn ok "timbang berat berat dulu, kata nurse". Inilah dia saat yang ditunggu-tunggu. haha

jengjengjengjeng.......

Turun dari penimbang dengan gaya kelat-kelat masam dan bg tau nurse
err, berat saya ........kg. Nurse pun kata : "oh ok" (sambil buka laporan bulan lepas).
HAAAH? naik banyak ni! adessss. Daku pun senyum macam kerang busuk. hehe
mula lar terbayang makan banyak waktu balik kampung hari tu. huhu
macamana nak buat ni??? nurse nasihat kurangkan makanan kabohidrat macam nasi, susu yang manis, kek dan etc.
Nangis la perut macam ni.huhu...takpe lah demi tak nak minum air gula untuk bulan depannya. 
(terus berazam nak diet! silalah diet, sila ohh sila)
Tapi yang seronoknya HB naik. Alhamdulillah :D
minggu 22 haritu HB 11.1 dan minggu 26 HB naik 12.1. weeeee ^^
nurse cakap, semua pun naik yer. hehe

Baiklah semua, mulai hari ini marilah kita mengamalkan pemakanan sihat!
Jommmmmmm.

Tuesday, October 16, 2012

Yippieeeeee :D

Assalamualaikum

hi semua!
seronoknyer dpt jgk update blog! (sambil kunyah amplang)
setelah lamaaaaaaaaaa cuba bkak blog dekat laptop sendiri,
ade masalah la plak, uhuuu
ni pun pinjam lappy suami.
ehee tm kasih kanda ku ^^


last sunday hri yg memenatkan,ohhhh
dapat jejak balik kaki ni ke utm :)
berconvo! yes2!
tapi sebenarnyer xde rase ape pun,hihi
sampailar waktu beratur nk masuk dewan pun rase mcm
"eh betul ke nk convo dah? mcm sekejap sgt je blajar" hehe
bising je la tny2 plak, dh time bljar xsabar sgt nk convo,
bl dah convo xpercaya plak.
zzzzZZZZZzzzzzz

ok! letak satu je lar gmbr
malas nk tunjuk gmbr berposing smp xigt dunia tu,hik3
sampaikan 2 hari sakit segala kaki, badan semua.
tular time amek gmbr tak penah nk igt,huuuuuuu

btw syukran a lot untuk semua
umi, ayah, suami, adik2, pensyarah, kawan2 dan sesiapa sahaja 
atas jasa kalian membesarkan dan memberiku peluang menambah ilmu di dada, cewah
Jom sambung master?ahaks

  encik suami jd the best photographer!. Tq uuuuuuuu :D

Thursday, June 14, 2012

Menghitung hari, ohhh

Salam malam jumaat untuk semua :) hehe

ehemmm,
sekarang tengah minggu exam la ^_^
tinggal lg 2 paper! yes2 (clapping)
DAN
lagi 2 hari untuk menunggu~~
eh tunggu ape????
nantikan!jeng..jeng..jeng.. >_<

will update later. InsyaAllah
sayonara dulu.
weeee :D

Friday, May 25, 2012

dia yang pergi, kita bakal menyusul....

Sepintas lalu scroll down kat Home fb....

tibe-tibe terbace satu post, eh? pejam celik - pejam celik, betul ke nh...
bace lg sekali. Innalillahi wa innailaihi rajiun..... (tak setenang ni, terkejut ya amat)
sedih sekali trm berita pemergian beliau....


*************************************************************

Hmm, boleh la dikatekan agak kenal dengan arwah
sbb pernah 2,3 kali jugak ke rumahnya....

Satu ketika dulu, saya dan beberape orang rakan ke negeri tempat tinggal arwah
kerana menghadiri majlis kahwin kawan....
ketika di kenduri kebetulan terjumpa dengan isteri dan anaknya,
dan kebetulan jugak kami memang belum decide mcm mane nk ke stesen bas untuk
balik semula ke KL. Apetah lagi waktu tu baru tengah hari. tiket bas dah beli tapi
tengah malam. Mak cik offer berehat dulu di rumahnya. Setelah berfikir dengan warasnya, kami setuju.
Pergilah kami ke rumah mak cik yang agak jauh dr rumah kenduri tersebut (serba salah menerpa sebab malam nanti makcik dan suami yang perlu menghantar kami semula ke stesen bas)...

Sampai di rumah makcik, kami berehat. keletihan kerana dari pagi td smpai di stesen bus, belum sempat berehat. Tetapi mata tak mampu terlelap, walhal yang lain semua dah naik ke bulan.huhu
Saya ambik kesempatan bersembang dengan makcik. Masuk macam-macam topik la jugak. bersembang agak lame sampai nak dekat maghrib. Kemudian saya minta diri untuk bersihkan badan dan mengejutkan kawan-kawan yang lain....

Usai maghrib, makcik menyuruh kami bersiap untuk bergerak ke stesen bus. Eh, macam awal sangat je. Setelah semua sudah berada di dalam kereta, kami mula bergerak ke destinasi. Allah izin, hujan lebat malam tu. Dan secara kebetulan, wiper kereta pakcik rosak! memang wiper boleh gerak tapi tak berkesan. Jadi pakcik memandu dengan sangat berhati-hati dan makcik jd side mirror. kawan saya mula cuak. bayangkan memandu dalam keadaan hujan lebat, wiper rosak, lampu jalan yang malap dan cahaya lampu kereta yang bertentangan menyilaukan pandangan. kadang-kadang kereta terlalu ke kiri sehingga hampir masuk longkang dan kadang-kadang kereta terlampau ke kanan. waktu tu betul-betul berserah kepada Allah...

Alhamdulillah sesampai di bandar, makcik dan pakcik belanja kami makan, kemudian bawa kami ke pasaraya sebelum meninggalkan kami di stesen bus. walaupun waktu tu masih awal, tp km kesian dengan pak cik dan mak cik yang terpaksa meredah malam untuk pulang ke rumah...tinggallah kami di stesen bus menunggu.

Ketika terbace status di fb tentang pemergian pakcik, saya terus teringat tentang kebaikan pakcik yang satu ini. pakcik walaupun mungkin agak pendiam dengan kami, tetapi sangat baik. Memuliakan tetamu semampu yang boleh. Semoga Allah tempatkan pakcik bersama para solihin dan memberatkan amalan timbangan kebaikan pakcik di akhirat kelak walaupun hanya dengan pertolongan ini. Ameen

Wednesday, May 16, 2012

oh Guruku tersayang....

Hari nie 16 mei 2012 :)

di petang yang sejuk2 nyaman nih,
berteman assignment yang sangat banyak,
minda terbang ke Kelantan dan Perlis.
ohhhhhh, rindunyer tak tertanggung T.T

rindu dengan rakan seperjuangan tika ketawa, menangis, merajuk
di bumi kelantan dan perlis suatu ketika dulu....
juga pendidik yang Allah kurniakan hati yang sangat kental,
mendidik dengan tak pernah jemu!
walau hati disakiti berjuta kali,
tapi kalian tetap tersenyum menyampaikan ilmu
Terima Kasih cikgu~~
suasana yang sangat mendidik di tanah kelantan dan perlis.
Moga2 kenangan yang tercipta terlekat kemas dalam ingatan,
hingga diri dipanggil pulang :(

untuk semua.......

Selamat Hari Guru~
 
untuk semua pendidik yang pernah menghulur
ilmu kalian untuk diri ini.
walau sikit ilmunya apetah lagi yang banyak.

untuk umi dan ayah tersayang,
kalian juga pendidik terhebat, mendidik sejak kecil sehingga sekarang.
tak lupe jugak untuk ma (mak mertua yang dikasihi)
Selamat Hari guru ma :)
terima kasih kenalkan dunia pendidik dekat iqa...
Allah juga kurniakan pendidik baru yang sentiasa dekat di hati tahun ni,
mengajar bukan suatu perkara yang mudah,
didiklah dengan penuh kasih dan sayang :)

Allah, balas jasa mereka
kelak di sana...


p/s: sape yg bce post nih, wajib dengar lagu bawah ni.
sure mesti korg akn jatuh rahang, hati, jantung semua.(hiperbola)
lagu nie best!!!
dan sure lg skl korg akan teringat zaman sekolah dulu,
dengan cikgu2 dan rakan2 semua.
jd rindu sangatttttttt + sedih :( 

                           

Saturday, May 5, 2012

Go Piqa Go!



Ajar saya untuk jadi lebih kuat.
Ada hati yang besar untuk tampung segala ujian.

Thanx Allah :)

Tuesday, May 1, 2012

oh May!

finally the neighbour of good April,
the beautiful May arrive today,
huhu (cry)

day to submit PsM just around the corner,
start to count the days...
tik tok tik tok....

haiyak Mayyyyyy!

Thursday, March 29, 2012

my love after Allah and rasul :)



"Terlabuhlah sudah lelah ini,
tersandarlah sudah rindu hati,
terima kasih ya Rabbi,

atas pernikahan ini...

belahan jiwa lelah ku nanti,
telah ku temui"




video

Tuesday, March 20, 2012

Oh bahagianya bercinta *___*

salam,
ehem...
bercinta dan bercinta,
wahai pembaca,
saya mencari buku ini- Bahagianya merayakan cinta!
(gambar buku boleh di lihat di bawah,hehe)
oleh penulis buku yang sangat di gemari
saudara Salim A.Fillah~
di mana kan ku dapatkanmu
wahai buku?huhu...

mana satu cover yang latest?
dan mudah nk dapat?
dua2 nmpak sama,
cuma maybe ada sedikit penambahan kalau yang latest.

yang ini....




atau yang ini...



tak kisah la yang mane,
asal buku ni dapat dimiliki!

.........................................................................................................................................................................


Saat mereka mendoakan, "Baarakallahu laka...", ku bisikkan padamu "Cintamu, sehangat ciuman bidadari..." Kau menjawab "ada barakah, bila bidadari cemburu padamu"

Ketika mereka meminta lagi kepada Allah, "..wa barallahu 'alaika..". Lirikanmu menyelisik hatiku, "dalam badai, dakap aku lebih erat!". "Bersama barakah, masalah akan lebih menguatkan jalinan," begitu kau kuyakinkan.

Lalu mereka menutup "wa jama'a bainakuma fii khaiir..." maka tangan kita saling berpaut dan jemarinya menyatu, "genggam tanganku, dan rasakan kekuatan cinta!" Maka sempurnalah tiga perayaan cinta.

Di saat apa pun barakah itu membawa kebahgiaan. Sebuah letup kegembiraan di hati, kelapangan di dada, kejernihan di akal, dan rasa nikmat di jasad. Barakah itu memberi suasana lain dan mencurahkan keceriaan musim semi, apapun masalah yang sedang membadai rumahtangga kita. Barakah itu membawakan senyuman meski air mata menitik-nitik.

Barakah itu menyergapkan rindu ditengah kejengkelan.

Baarakallu Laka, Bahagianya Merayakan Cinta. Semoga Allah menjadikan pasangan hidup kita dipenuhi dengan cinta kerana Allah, sehingga menikahinya kerana Allah dan dapat merasakan Bahagianya Merayakan Cinta.


jalan masjid india jom! :D
cepat2 nk dapatkan buku ni! =.='

Monday, March 19, 2012

why?

terasa serabut,
terumbang-ambing,
mungkin sudah jauh dgn DIA,
atau mungkin sedih yg menimpa semalam,
membawa parah berhari-hari!!!

:'(
.....................
mencari dan mencari,
mana mulanya titik salah
huuuu

"Mereka itu akan diberi balasan dengan tempat yang tinggi
(dalam syurga) atas kesabaran mereka dan di sana
mereka akan di sambut dengan penghormatan
dan doa kesejahteraan"- [Furqah:75]


Thursday, March 8, 2012

tomorrow is friday!


akhirnya! membuat keputusan untuk balik Gombak (hehe)

awalnyer dulu knon2 ego la,
tunggu mid term break baru nk balik,
tb2 sampai kat pertengahan jalan....
hm, xleh jd nie, kene balik jgk!hehe
fikir punya fikir,
okelah,
decide to go back
mencari ketenangan di sana,
seriously mmg bz duk sini,
weekend asyik kena attend cources,
hmm
untung final sem!
(asyik ngomel jerk,heee)

hr nie dah khamis!
jujurnya tak sabar tgu esok ^___^
hehee....
bye utm!

Wednesday, March 7, 2012

untukmu shafiqah :)



kisah jd ingatan :-

hm, 03 mac yang lepas....
rasa macam ulang tahun kelahiran tahun ni yang paling suram.
kenapa!jenuh cari punca tetap xtahu,

mungkin sem ni la last dpt smbut besday dgn kwn2,
tp semua sunyi sepi je :(
tambah plak 03 mac tu kena pegi dengar talk,haish
bertambah lg bila berjauhan dgn suami
sedihnyer jd berganda....
orang wish pun, xrase hr tu besday pun
selama ni mmg suke jer,
xsabar nk tgu besday,
apakah mmg ni perasaan bile dh kawen?
ohh,dunno!hehee...

hari berlalu.............
sampaila semalam 08 mac 2012, malam
hafsah dtg bilik lebih kurang lepas isya'
xde lar nk sembang ape sgt,
byk diam je hafsah,
pelik jgk, tp xkan nk tny sbb ape dtg
klu dtg mestila bersebab!
lame tu, sorg lg kwn dtg ckp nk tny assignment MM
eh MM ade assgment ke?
tp xpe, meh je lar masuk blik....
dgn semangatnyer buka pintu bilik luas2
smpai nk jatuh baju belakang pintu!











































and, finally!
sorang bawak kek sekali yang lain2 kat belakang nyanyi lagu.
ohhhh!teruja, sagt teruja
semua dtg!
terima kasih semua,
pandai buat suprise :D
Semoga Allah merahmati kalian
memberi kelapangan dalam setiap kesulitan yang kalian lalui,
di kurniakan seorang pendamping hati yang terbaik,
ameen!


-SayangSemuaKeranaAllah-



..........................................................................................................................................................................




03-03-2012

Alhamdulillah
selautan syukur di tembak khas kepada yang Maha Penyayang,
mengizinkan aku menginjak usia ke setahun yang lebih tua,
memberi kehidupan yang lebih bahagia dan tenteram di tahun ini,
betapa syukur yang dipanjatkan
tak mampu menandingi nikmat yang di kurnia,
Syukran ya Allah!

terlimpah juga doa buat keluarga yang disayangi,
manakan lagi nk di cari pengganti kalian,
ayah dan umi yang sabar mendidik,
adik2 yang penuh redha menjalani hidup bersama
kita seiring bersama melangkah ke jannahNya,
InshaAllah....

juga buat suami yang baru dinikahi,
pendamping setia yang dikasihi dan dicintai,
ku pilih dirimu agar dapat memimpin diri ini,
Semoga naungan Allah untuk kita kelak hingga syurga!
melangkah beriringan bersamamu ke sana :)

seikhlasnya turut terlurut doa dan segunung terima kasih,
untuk kamu yang bergelar sahabat,
atas doa, sokongan dan dokongan,
memenuhi hari2ku dengan riang dan tawa,
kita seiring sehaluan,
kelak bertemu kembali di syurgaNya...

.


Monday, February 20, 2012

UNIC - Seiring Sehaluan



baru jatuh hati dengan nasyid ni :D

rindu shbh-shbh yg dikasihi :(

Berkati cinta ini ya Allah


Alhamdulillah :)

Selesai sudah satu rahsia Allah yang satu.
Dipertemukan dan dijodohkan dengan seorang lelaki
yang sangt baik sebagai pendamping hidup.
Semoga kita sama-sama mampu mencipta
syurga dunia yang indah dan diredhai.
Tertuang doa dari penduduk langit dan bumi.
Ameen....

Monday, January 23, 2012

Akhirnya.....

Salam,

"manusia itu merancang, tetapi Allah ada perancangan yang lebih rapi"

ok tu jer ayat yang paling sesuai buat masa ini,
lamenyer tak menulis!huhu
sejak exam dr pertengahan dec last year smp awl bulan nie,
mmg xsempat nk jengah blog
ape tah lagi dengan wiri utm yg tiba2 bermasalah, huhu
end of last year mmg nk upload gmbr and cerita sikit pasal kenduri kahwin gen-11
sepanjang 2011, Allah izin HD rosak T__T (sedih teramat),
semua gambar dalam tu, so xle nk buh gmbr kat sini
di tambah dengan sibuk semedang
memang tak dapat lansung luang masa kat sini...

sbb tu ayat kat atas sangat sesuai di sini, hehe

Alhamdulillah sekarang baru sempat nk buka blog,
btw hunjung minggu nie ade event besar dan sangat bermakan untuk diri saya
hajat doa!
inshaAllah klu HD dah sihat dan keluar dr icu,
dan masa pun menginzinkan,
cerita seterusnya tentang event besar akan di tulis di sini, hehe

NANTIKAN!

wsalam :)


eh dah 8 bulan?

Salam semua pembaca sepi. (pembaca sepi maksudnyer xder orang yang bace. haha). Apa khabar semua? terkejut tengok tarikh last post bulan lepas. punyalah nk update tp asyik tertangguh-tangguh, akhirnyer beginilah jadinye. sobs...sebulan lebih weh xupdate. aduss. Makanya memang kerja bertangguh ni bukanlah sesuatu yg baik. uhhhuuu. Semua orang pun tau xbaik tp buat jugak

Tajuk entry pun iye-iye je. padahal memang dah tau 8 bulan. hehe. Alhamdulillah! selayaknya ditujukan syukur ini hanya buat Dia. Yang mencipta dengan sangat teliti. Aamin. Alhamdulillah minggu ni masuk 33weeks. Memang cepat je masa kan? dulu waktu awal2 morning sickness, ya rabbi rase lambat je masa berlalu T.T. yelar time tu kan xsihat. Makan xlalu je memanjang sampai turun 2kg (ceh, 2kg je pun :p) sekarang ni xpayah ckpla. kejap2 rase nk gi kedai beli makanan, kejap2 berangan makan, nak makan tu, nk makan ni. sedar2 dah bersila dpn makanan. eh?haha. Mmg betul, time preggy nafsu makan ni jd lain sikit. sbb tu klu yang dah beberapa kali pregnant tu, badan akan naik. beware semua wanita!!!!jengjengjeng.

Ok sambung balik berkenaan tajuk entry. hehe. sekarang ni alhamdulillah xde pape yg merisaukan cume start 8 bulan, gi shopping sikit je, kaki mule lah berbisa rasenyer. huhu...kadang2 xpegi shopping pun, masak sekejap je kat dapur dah mule kaki jd sengal2. tp tetap harus memasak, sebab nk makan! hehe. Dan actually masuk je 32 weeks dah start kene buat follow up kat klinik 2 minggu sekali. Allah izin, diriku ini ade masalah sikit. sikit je tapi kene buat check up jugak dekat hospital 2 minggu sekali start 32 weeks. Jadinyer setiap minggu daku akan menziarahi para2 nurse dan Dr di klinik dan hospital.... Oh baiknyer =.=' takpe lah inshaAllah ini yang terbaik. Moga2 semuanya baik2 je dan baby pun sihat. Aamin. "baby kene sihat tau, pastu senang keluar nnt ye? *tendang" :)

alamak perut lapar belum lunch. hehee..nk gi cari laksa jap. teringin dr minggu lepas.hihi. sayonara

Cempedak goreng (saya yang punya!)

Assalamualaikum semua!
sungguh ku gembira hari ini bila dapat makan makanan idaman lagi kegemaran.hehe
Alhamdulillah hujung minggu haritu sempatlar balik kampung sekejap mengutip buah.
aihhh, musim buah kan sekarang, ape lg terjah kebun ler kite ^^

hasil tangkapan memang banyak cuma xsempat nak ambik gambar. 
ada durian, rambutan, cempedak dan manggis.
huaaaa! Alhamdulillah mmg sedap!
cuma bagi wanita hamil ni xblh la nk telan banyak2 buah derian.sobssssss TT__TT
tu pun banyak kali mak sedara pesan begini : 'klu nak merasa kena tahan kat wad sampai bersalin, ha makan la byk2!' :( holoooooo, kt ni punya la gemor dgn buah derian. huhu
2, 3 ulas tu ok lar...tambah mak sedara. Tp masalahnyer sudah ku belasah durian2 itu berbiji-biji. haha. Nahas la minggu depan check-up.wuwuwu. Ampunkan daku. 

okelah sbnyer nk cerita yg pg tadi masak cempedak goreng! haha. hasil kutipan dr kampung hr tu. saje nk letak gambar. untuk tatapan di kemudian hari bile teringin. eh? silelah menjamu mata di bawah. hehe


 aduhh, mengiurkan. jom masak sekali lg! hehe



makan, makan dan makan :P

Sahibah pun buah hati juga ^_^




Sometimes you don't miss the person ,
you miss the memories you shared with them.

[KOBAR 2012]

Weeks 26

Salam ya Salam (nasyid ikut rentak opick)
ewah bahagia nampak?

uih, tetiba je tajuk post minggu ke 26.
APAKAH???
hujan takde, ribut pun tiada ~.~
sabar semua sabar, hehe
sekarang rupenyer dah 26 minggu membawa "seseorang".
jengjengjeng.....

Hikayatnya bermula begini...................................................................
oh malas plak nak cerita. hehe
lain kali ade mase baru kite story2 yer.
sekarang langkau cerita ke episod 26 terus! hehe

Alkisah untuk episod semalam (xabis2 episod, ingat ko tengah buat drama ke???huk3)
Oklah ringkasnya semalam ke KKP (Klinik Kesihatan Putrajaya) lagi yang dekat Presint 9 tu untuk
follow up. Malas rase nak pegi tp sbb dah appoinment kene pegi jgk. Disebabkan follow up biasa je dan bukan untuk scan, so jadi kurang excited.hehe...

Satu sebab je yang excited, iaitu nak tau berat naik berape! haha... Dalam hati dah congak-congak, 
mengikut cara pemakanan sepanjang sebulan yang lepas berat akan naik sikit je. Paling banyak akan
naik pun maybe 1kg. Wuhhu! Bahagia terase dunia.

Sambung balik cerita, setelah bosan menunggu lama (sebab nurse yang selalu cek kene bagi talk kat bawah, adehhhh) akhirnya nomborku yang cantik ~2121~ pun naik dengan bangganya di paparan. huhu. Soalan macam biasa je tanya dannnnnnnnnnnn ok "timbang berat berat dulu, kata nurse". Inilah dia saat yang ditunggu-tunggu. haha

jengjengjengjeng.......

Turun dari penimbang dengan gaya kelat-kelat masam dan bg tau nurse
err, berat saya ........kg. Nurse pun kata : "oh ok" (sambil buka laporan bulan lepas).
HAAAH? naik banyak ni! adessss. Daku pun senyum macam kerang busuk. hehe
mula lar terbayang makan banyak waktu balik kampung hari tu. huhu
macamana nak buat ni??? nurse nasihat kurangkan makanan kabohidrat macam nasi, susu yang manis, kek dan etc.
Nangis la perut macam ni.huhu...takpe lah demi tak nak minum air gula untuk bulan depannya. 
(terus berazam nak diet! silalah diet, sila ohh sila)
Tapi yang seronoknya HB naik. Alhamdulillah :D
minggu 22 haritu HB 11.1 dan minggu 26 HB naik 12.1. weeeee ^^
nurse cakap, semua pun naik yer. hehe

Baiklah semua, mulai hari ini marilah kita mengamalkan pemakanan sihat!
Jommmmmmm.

Yippieeeeee :D

Assalamualaikum

hi semua!
seronoknyer dpt jgk update blog! (sambil kunyah amplang)
setelah lamaaaaaaaaaa cuba bkak blog dekat laptop sendiri,
ade masalah la plak, uhuuu
ni pun pinjam lappy suami.
ehee tm kasih kanda ku ^^


last sunday hri yg memenatkan,ohhhh
dapat jejak balik kaki ni ke utm :)
berconvo! yes2!
tapi sebenarnyer xde rase ape pun,hihi
sampailar waktu beratur nk masuk dewan pun rase mcm
"eh betul ke nk convo dah? mcm sekejap sgt je blajar" hehe
bising je la tny2 plak, dh time bljar xsabar sgt nk convo,
bl dah convo xpercaya plak.
zzzzZZZZZzzzzzz

ok! letak satu je lar gmbr
malas nk tunjuk gmbr berposing smp xigt dunia tu,hik3
sampaikan 2 hari sakit segala kaki, badan semua.
tular time amek gmbr tak penah nk igt,huuuuuuu

btw syukran a lot untuk semua
umi, ayah, suami, adik2, pensyarah, kawan2 dan sesiapa sahaja 
atas jasa kalian membesarkan dan memberiku peluang menambah ilmu di dada, cewah
Jom sambung master?ahaks

  encik suami jd the best photographer!. Tq uuuuuuuu :D

Menghitung hari, ohhh

Salam malam jumaat untuk semua :) hehe

ehemmm,
sekarang tengah minggu exam la ^_^
tinggal lg 2 paper! yes2 (clapping)
DAN
lagi 2 hari untuk menunggu~~
eh tunggu ape????
nantikan!jeng..jeng..jeng.. >_<

will update later. InsyaAllah
sayonara dulu.
weeee :D

dia yang pergi, kita bakal menyusul....

Sepintas lalu scroll down kat Home fb....

tibe-tibe terbace satu post, eh? pejam celik - pejam celik, betul ke nh...
bace lg sekali. Innalillahi wa innailaihi rajiun..... (tak setenang ni, terkejut ya amat)
sedih sekali trm berita pemergian beliau....


*************************************************************

Hmm, boleh la dikatekan agak kenal dengan arwah
sbb pernah 2,3 kali jugak ke rumahnya....

Satu ketika dulu, saya dan beberape orang rakan ke negeri tempat tinggal arwah
kerana menghadiri majlis kahwin kawan....
ketika di kenduri kebetulan terjumpa dengan isteri dan anaknya,
dan kebetulan jugak kami memang belum decide mcm mane nk ke stesen bas untuk
balik semula ke KL. Apetah lagi waktu tu baru tengah hari. tiket bas dah beli tapi
tengah malam. Mak cik offer berehat dulu di rumahnya. Setelah berfikir dengan warasnya, kami setuju.
Pergilah kami ke rumah mak cik yang agak jauh dr rumah kenduri tersebut (serba salah menerpa sebab malam nanti makcik dan suami yang perlu menghantar kami semula ke stesen bas)...

Sampai di rumah makcik, kami berehat. keletihan kerana dari pagi td smpai di stesen bus, belum sempat berehat. Tetapi mata tak mampu terlelap, walhal yang lain semua dah naik ke bulan.huhu
Saya ambik kesempatan bersembang dengan makcik. Masuk macam-macam topik la jugak. bersembang agak lame sampai nak dekat maghrib. Kemudian saya minta diri untuk bersihkan badan dan mengejutkan kawan-kawan yang lain....

Usai maghrib, makcik menyuruh kami bersiap untuk bergerak ke stesen bus. Eh, macam awal sangat je. Setelah semua sudah berada di dalam kereta, kami mula bergerak ke destinasi. Allah izin, hujan lebat malam tu. Dan secara kebetulan, wiper kereta pakcik rosak! memang wiper boleh gerak tapi tak berkesan. Jadi pakcik memandu dengan sangat berhati-hati dan makcik jd side mirror. kawan saya mula cuak. bayangkan memandu dalam keadaan hujan lebat, wiper rosak, lampu jalan yang malap dan cahaya lampu kereta yang bertentangan menyilaukan pandangan. kadang-kadang kereta terlalu ke kiri sehingga hampir masuk longkang dan kadang-kadang kereta terlampau ke kanan. waktu tu betul-betul berserah kepada Allah...

Alhamdulillah sesampai di bandar, makcik dan pakcik belanja kami makan, kemudian bawa kami ke pasaraya sebelum meninggalkan kami di stesen bus. walaupun waktu tu masih awal, tp km kesian dengan pak cik dan mak cik yang terpaksa meredah malam untuk pulang ke rumah...tinggallah kami di stesen bus menunggu.

Ketika terbace status di fb tentang pemergian pakcik, saya terus teringat tentang kebaikan pakcik yang satu ini. pakcik walaupun mungkin agak pendiam dengan kami, tetapi sangat baik. Memuliakan tetamu semampu yang boleh. Semoga Allah tempatkan pakcik bersama para solihin dan memberatkan amalan timbangan kebaikan pakcik di akhirat kelak walaupun hanya dengan pertolongan ini. Ameen

oh Guruku tersayang....

Hari nie 16 mei 2012 :)

di petang yang sejuk2 nyaman nih,
berteman assignment yang sangat banyak,
minda terbang ke Kelantan dan Perlis.
ohhhhhh, rindunyer tak tertanggung T.T

rindu dengan rakan seperjuangan tika ketawa, menangis, merajuk
di bumi kelantan dan perlis suatu ketika dulu....
juga pendidik yang Allah kurniakan hati yang sangat kental,
mendidik dengan tak pernah jemu!
walau hati disakiti berjuta kali,
tapi kalian tetap tersenyum menyampaikan ilmu
Terima Kasih cikgu~~
suasana yang sangat mendidik di tanah kelantan dan perlis.
Moga2 kenangan yang tercipta terlekat kemas dalam ingatan,
hingga diri dipanggil pulang :(

untuk semua.......

Selamat Hari Guru~
 
untuk semua pendidik yang pernah menghulur
ilmu kalian untuk diri ini.
walau sikit ilmunya apetah lagi yang banyak.

untuk umi dan ayah tersayang,
kalian juga pendidik terhebat, mendidik sejak kecil sehingga sekarang.
tak lupe jugak untuk ma (mak mertua yang dikasihi)
Selamat Hari guru ma :)
terima kasih kenalkan dunia pendidik dekat iqa...
Allah juga kurniakan pendidik baru yang sentiasa dekat di hati tahun ni,
mengajar bukan suatu perkara yang mudah,
didiklah dengan penuh kasih dan sayang :)

Allah, balas jasa mereka
kelak di sana...


p/s: sape yg bce post nih, wajib dengar lagu bawah ni.
sure mesti korg akn jatuh rahang, hati, jantung semua.(hiperbola)
lagu nie best!!!
dan sure lg skl korg akan teringat zaman sekolah dulu,
dengan cikgu2 dan rakan2 semua.
jd rindu sangatttttttt + sedih :( 

                           

Go Piqa Go!



Ajar saya untuk jadi lebih kuat.
Ada hati yang besar untuk tampung segala ujian.

Thanx Allah :)

oh May!

finally the neighbour of good April,
the beautiful May arrive today,
huhu (cry)

day to submit PsM just around the corner,
start to count the days...
tik tok tik tok....

haiyak Mayyyyyy!

my love after Allah and rasul :)



"Terlabuhlah sudah lelah ini,
tersandarlah sudah rindu hati,
terima kasih ya Rabbi,

atas pernikahan ini...

belahan jiwa lelah ku nanti,
telah ku temui"




video

Oh bahagianya bercinta *___*

salam,
ehem...
bercinta dan bercinta,
wahai pembaca,
saya mencari buku ini- Bahagianya merayakan cinta!
(gambar buku boleh di lihat di bawah,hehe)
oleh penulis buku yang sangat di gemari
saudara Salim A.Fillah~
di mana kan ku dapatkanmu
wahai buku?huhu...

mana satu cover yang latest?
dan mudah nk dapat?
dua2 nmpak sama,
cuma maybe ada sedikit penambahan kalau yang latest.

yang ini....




atau yang ini...



tak kisah la yang mane,
asal buku ni dapat dimiliki!

.........................................................................................................................................................................


Saat mereka mendoakan, "Baarakallahu laka...", ku bisikkan padamu "Cintamu, sehangat ciuman bidadari..." Kau menjawab "ada barakah, bila bidadari cemburu padamu"

Ketika mereka meminta lagi kepada Allah, "..wa barallahu 'alaika..". Lirikanmu menyelisik hatiku, "dalam badai, dakap aku lebih erat!". "Bersama barakah, masalah akan lebih menguatkan jalinan," begitu kau kuyakinkan.

Lalu mereka menutup "wa jama'a bainakuma fii khaiir..." maka tangan kita saling berpaut dan jemarinya menyatu, "genggam tanganku, dan rasakan kekuatan cinta!" Maka sempurnalah tiga perayaan cinta.

Di saat apa pun barakah itu membawa kebahgiaan. Sebuah letup kegembiraan di hati, kelapangan di dada, kejernihan di akal, dan rasa nikmat di jasad. Barakah itu memberi suasana lain dan mencurahkan keceriaan musim semi, apapun masalah yang sedang membadai rumahtangga kita. Barakah itu membawakan senyuman meski air mata menitik-nitik.

Barakah itu menyergapkan rindu ditengah kejengkelan.

Baarakallu Laka, Bahagianya Merayakan Cinta. Semoga Allah menjadikan pasangan hidup kita dipenuhi dengan cinta kerana Allah, sehingga menikahinya kerana Allah dan dapat merasakan Bahagianya Merayakan Cinta.


jalan masjid india jom! :D
cepat2 nk dapatkan buku ni! =.='

why?

terasa serabut,
terumbang-ambing,
mungkin sudah jauh dgn DIA,
atau mungkin sedih yg menimpa semalam,
membawa parah berhari-hari!!!

:'(
.....................
mencari dan mencari,
mana mulanya titik salah
huuuu

"Mereka itu akan diberi balasan dengan tempat yang tinggi
(dalam syurga) atas kesabaran mereka dan di sana
mereka akan di sambut dengan penghormatan
dan doa kesejahteraan"- [Furqah:75]


tomorrow is friday!


akhirnya! membuat keputusan untuk balik Gombak (hehe)

awalnyer dulu knon2 ego la,
tunggu mid term break baru nk balik,
tb2 sampai kat pertengahan jalan....
hm, xleh jd nie, kene balik jgk!hehe
fikir punya fikir,
okelah,
decide to go back
mencari ketenangan di sana,
seriously mmg bz duk sini,
weekend asyik kena attend cources,
hmm
untung final sem!
(asyik ngomel jerk,heee)

hr nie dah khamis!
jujurnya tak sabar tgu esok ^___^
hehee....
bye utm!

untukmu shafiqah :)



kisah jd ingatan :-

hm, 03 mac yang lepas....
rasa macam ulang tahun kelahiran tahun ni yang paling suram.
kenapa!jenuh cari punca tetap xtahu,

mungkin sem ni la last dpt smbut besday dgn kwn2,
tp semua sunyi sepi je :(
tambah plak 03 mac tu kena pegi dengar talk,haish
bertambah lg bila berjauhan dgn suami
sedihnyer jd berganda....
orang wish pun, xrase hr tu besday pun
selama ni mmg suke jer,
xsabar nk tgu besday,
apakah mmg ni perasaan bile dh kawen?
ohh,dunno!hehee...

hari berlalu.............
sampaila semalam 08 mac 2012, malam
hafsah dtg bilik lebih kurang lepas isya'
xde lar nk sembang ape sgt,
byk diam je hafsah,
pelik jgk, tp xkan nk tny sbb ape dtg
klu dtg mestila bersebab!
lame tu, sorg lg kwn dtg ckp nk tny assignment MM
eh MM ade assgment ke?
tp xpe, meh je lar masuk blik....
dgn semangatnyer buka pintu bilik luas2
smpai nk jatuh baju belakang pintu!











































and, finally!
sorang bawak kek sekali yang lain2 kat belakang nyanyi lagu.
ohhhh!teruja, sagt teruja
semua dtg!
terima kasih semua,
pandai buat suprise :D
Semoga Allah merahmati kalian
memberi kelapangan dalam setiap kesulitan yang kalian lalui,
di kurniakan seorang pendamping hati yang terbaik,
ameen!


-SayangSemuaKeranaAllah-



..........................................................................................................................................................................




03-03-2012

Alhamdulillah
selautan syukur di tembak khas kepada yang Maha Penyayang,
mengizinkan aku menginjak usia ke setahun yang lebih tua,
memberi kehidupan yang lebih bahagia dan tenteram di tahun ini,
betapa syukur yang dipanjatkan
tak mampu menandingi nikmat yang di kurnia,
Syukran ya Allah!

terlimpah juga doa buat keluarga yang disayangi,
manakan lagi nk di cari pengganti kalian,
ayah dan umi yang sabar mendidik,
adik2 yang penuh redha menjalani hidup bersama
kita seiring bersama melangkah ke jannahNya,
InshaAllah....

juga buat suami yang baru dinikahi,
pendamping setia yang dikasihi dan dicintai,
ku pilih dirimu agar dapat memimpin diri ini,
Semoga naungan Allah untuk kita kelak hingga syurga!
melangkah beriringan bersamamu ke sana :)

seikhlasnya turut terlurut doa dan segunung terima kasih,
untuk kamu yang bergelar sahabat,
atas doa, sokongan dan dokongan,
memenuhi hari2ku dengan riang dan tawa,
kita seiring sehaluan,
kelak bertemu kembali di syurgaNya...

.


UNIC - Seiring Sehaluan



baru jatuh hati dengan nasyid ni :D

rindu shbh-shbh yg dikasihi :(

Berkati cinta ini ya Allah


Alhamdulillah :)

Selesai sudah satu rahsia Allah yang satu.
Dipertemukan dan dijodohkan dengan seorang lelaki
yang sangt baik sebagai pendamping hidup.
Semoga kita sama-sama mampu mencipta
syurga dunia yang indah dan diredhai.
Tertuang doa dari penduduk langit dan bumi.
Ameen....

Akhirnya.....

Salam,

"manusia itu merancang, tetapi Allah ada perancangan yang lebih rapi"

ok tu jer ayat yang paling sesuai buat masa ini,
lamenyer tak menulis!huhu
sejak exam dr pertengahan dec last year smp awl bulan nie,
mmg xsempat nk jengah blog
ape tah lagi dengan wiri utm yg tiba2 bermasalah, huhu
end of last year mmg nk upload gmbr and cerita sikit pasal kenduri kahwin gen-11
sepanjang 2011, Allah izin HD rosak T__T (sedih teramat),
semua gambar dalam tu, so xle nk buh gmbr kat sini
di tambah dengan sibuk semedang
memang tak dapat lansung luang masa kat sini...

sbb tu ayat kat atas sangat sesuai di sini, hehe

Alhamdulillah sekarang baru sempat nk buka blog,
btw hunjung minggu nie ade event besar dan sangat bermakan untuk diri saya
hajat doa!
inshaAllah klu HD dah sihat dan keluar dr icu,
dan masa pun menginzinkan,
cerita seterusnya tentang event besar akan di tulis di sini, hehe

NANTIKAN!

wsalam :)